RMN ABDOMEN

EXAMINAREA RMN ABDOMEN are aplicabilitate in: 

Examinarea RMN abdomen poate depista diferite afectari ale organelor de la acest nivel: ficat, colecist, pancreas, splina, glande suprarenale, rinichi putand vizualiza prezenta tumorilor, a proceselor infectioase, a obstacolelor cailor biliare sau urinare.

PREGATIREA PACIENTULUI PENTRU RMN ABDOMEN

Pentru efectuarea examinarii RMN abdomen pacientul trebuie sa tina o dieta.Cu o zi inainte de investigatie trebuie excluse fibrele dure, bauturile carbogazoase, painea neagra sau produsele lactate.In ziua examinarii, investigatia se efectueaza pe stomacul gol, cu ultima masa inainte cu 6-8 ore de inceperea studiului.Pacientul trebuie sa aduca toate documentele medicale legate de zona de interes, extrasele postoperatorii, datele examinarilor precedante precum RMN, filme si concluzii, Ecografii, Ct.

Intrebtarea medicului currant este salutabila.Aceasta informatia este necesara medicului inainte de procedura de diagnosticare pentru a cerceta si planifica optim cursul investigatiei.

Pacientul semneaza un document prin care intelege riscului efectuarii RMN Abdomen si este de acord sa semneze testul

Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal, dispozitivele de metal, dispositive de auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, intr-ucat exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de magnetul folosit pentru efectuarii testului

Pacientul se dezbraca in functie de zona in care se efectueaza examinarea.Exista cazuri de pacienti care pot pastra o parte din haine daca nu incomodeaza

Pacientul foloseste un halat oferit de clinica. In cazul in care se permite pastrarea partial a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri (carti de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscriptionate, deoarece prin investigatia RMN Abdomen se pot demagnetiza.

EFECTUAREA INVESTIGATIEI RMN ABDOMEN

In timpul examinarii, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul.
In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii. Se vor folosi dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.
Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii. In timpul efectuarii testului, pacientul este izolat in camera de examinare, insa este supravegheat prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.
In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului.

ELIBERAREA REZULTATULUI

Rezultatul scris va fi eliberat in aproximativ 48-72 ore din momentul efectuarii investigatiei.
Pacientul va primi film, CD si interpretare scrisa.

ACTE NECESARE IN MOMENTUL PREZENTARII LA PROGRAMARE:

Act de identitate,
 Bilet de trimitere si card de sanatate pentru pacientii asigurati CASMB
Istoric medical (orice investigatie sau consultatie privind evolutia bolii, CD cu examinarile imagistice anterioare)
 Analize de sange: creatinina serica si RFG (rata filtrarii glomerulare) in cazul administrarii substantei de contrast.

FAQ RMN ABDOMEN

 
Este nevoie de o pregătire specială pentru RMN Abdomen?

Nu. Pentru efectuarea examinarii RMN Abdomen nu este necesara o pregătire specială. Nu este nevoie să vă modificaţi modul de alimentaţie şi nici să renunţaţi la anumite activităţi zilnice.

 
Cât timp durează un RMN abdomen?

În medie, RMN abdomen durează aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor.

 
Când trebuie făcut CT cranio-cerebral și când RMN Abdomen?

Examinarea CT abdomen se recomandă în context traumatic și în cel al examinării sinusurilor paranazale ale feței. În celelalte situații, examinarea RMN abdomen este preferată investigației CT datorită individualizării mai corecte a structurilor anatomice intra/extraaxiale și supra/infratentorial.

 
Cat costa un RMN Abdomen?

Pentru investigatia RMN Abdomen preturile difera in functie de clinica si aparatura. Spre exemplu, in clinica Biomedscan o investigatie Rmn abdomen nativ la un aparat de 1.5 tesla costa 490 de lei, iar la cei de 3 tesla costa 690 lei. Mai multe detalii gasiti aici