RMN ARTICULATII

EXAMINAREA RMN ARTICULATII are aplicabilitate in: 

 

Investigatia iRM/RMN Articulatii poate evidentia afectari ale sistemului osos sau articular, ca artrite, afectari ale articulatiei temporomandibulare, probleme ale maduvei osoase, tumori osoase, afectari ale cartilajului, rupturi de ligamente sau tendoane sau infectii; Investigatia Rmn Articulatii poate afirma cu precizie daca un os este rupt sau nu, atunci cand radiografia este neclara; Rmn se foloseste cel mai frecvent pentru depistarea afectiunilor osoase sau articulare

 

PREGATIREA PACIENTULUI

  • Pentru efectuarea examinarii RMN Articulatii nu este necesara o pregatire speciala. De regula nu este nevoie sa va modificati modul de alimentatie si nici sa renuntati la anumite activitati zilnice.
  • Pacientul va semna un document prin care intelege riscurile efectuarii RMN si este de acord sa efectueze testul.
  • Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal(dispozitive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de par), deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului.Pacientul se dezbraca in functie de aria pe care se efectuaeaza(sunt cazuri de pacienti care pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaz. Pacientul foloseste un halat oferit de clinica. In cazul in care se permite pastrarea partial a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri (carti de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscriptionate, deoarece prin investigatia RMN se pot demagnetiza.
 

EFECTUAREA INVESTIGATIEI RMN ARTICULATII

 

In timpul examinarii, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul.
In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii. Se vor folosi dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.
Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii. In timpul efectuarii testului, pacientul este izolat in camera de examinare, insa este supravegheat prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.
In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului.

ELIBERAREA REZULTATULUI

Rezultatul scris va fi eliberat in aproximativ 48-72 ore din momentul efectuarii investigatiei.
Pacientul va primi film, CD si interpretare scrisa.

ACTE NECESARE IN MOMENTUL PREZENTARII LA PROGRAMARE:

Act de identitate,
 Bilet de trimitere si card de sanatate pentru pacientii asigurati CASMB
Istoric medical (orice investigatie sau consultatie privind evolutia bolii, CD cu examinarile imagistice anterioare)
 Analize de sange: creatinina serica si RFG (rata filtrarii glomerulare) in cazul administrarii substantei de contrast.

Intrebari Frecvente RMN Articulatii

 
Este nevoie de o pregătire specială pentru RMN Articulatii?

Nu. Pentru efectuarea examinarii RMN Articulatii nu este necesara o pregătire specială. Nu este nevoie să vă modificaţi modul de alimentaţie şi nici să renunţaţi la anumite activităţi zilnice.

 
Cât timp durează un RMN Articulatii?

În medie, investigatia RMN Articulatii durează aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor.

Când trebuie făcut CT Articulatii și când RMN Articulatii?

Examinarea CT articulatii se recomandă în context traumatic În celelalte situații, examinarea RMN Articulatii este preferată investigației CT datorită individualizării mai corecte a structurilor anatomice intra/extraaxiale și supra/infratentorial.

 
Cat costa RMN Articulatii?

Pentru investigatia RMN Articulatii preturile difera in functie de clinica si aparatura. Spre exemplu, in clinica Biomedscan o investigatie Rmn Articulatii nativ la un aparat de 1.5 tesla costa 490 de lei, iar la cei de 3 tesla costa 690 lei. Mai multe detalii gasiti aici