Imagistica medicala a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din medicina moderna.RMN este acronimul pentru imagistica prin rezonanta magnetica (iRM), o tehnologie medicala care permite sa se vada interiorul corpului fara a fi nevoie sa se faca o incizie sau sa se opereze..Acest tip de imagistica este utilizat pentru a diagnostica o serie de afectiuni

1.Ce este mai exact un RMN/iRM ?

Scanerul RMN permite medicilor să examineze diferite tipuri de țesuturi, organe, vase de sânge și alte structuri în mare detaliu. Procesul nu implică raze X, așa cum o fac tomografiile sau PET-urile.

2.Ce inseamna invetigatia „RMN nativ”?

Invetigatia RMN nativ este un tip de invetigatie care presupune o examinare a unei persoane fara sa se utilizeze medicamente și stimulente, pentru a determina structura și funcționarea anumitor organe.In investigatia RMN nativ nu se realizeaza introducerea de substanta de contrast

 

rmn - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Scanner RMN

Imagini investigatie Biomedscan

RMN 1.5T &3T

3.Contraindicatii RMN

Scanarea RMN este o procedura nedureroasa si sigura. Singura varianta in care veti avea un disconfort ar fi daca aveti claustrofobie, dar majoritatea oamenilor sunt capabili sa o gestioneze cu sprijinul radiologului.Acest disconfort poate fi evitat prin utilizarea unui aparat RMN deschis, prezent in viitorul apropriat in clinica Biomedscan Racari

S-au efectuat cercetari ample daca campurile magnetice si undele radio utilizate in timpul scanarilor RMN ar putea reprezenta un risc pentru corpul uman.Nu s-au gasit dovezi care sa sugereze ca exista un risc, ceea ce inseamna ca scanarea RMN este una dintre cele mai sigure proceduri medicale disponibile.

Dar scanarile RMN pot sa nu fie recomandate in anumite situatii. De exemplu, daca aveti instalat un implant metalic, cum ar fi un stimulator cardiac sau o articulatie artificiala, este posibil sa nu puteti efectua o scanare RMN.

Exemple de implanturi sau fragmente metalice includ:

 • un stimulator cardiac – un dispozitiv electric mic folosit pentru a controla bataile neregulate ale inimii
 • un defibrilator implantabil (ICD) – un dispozitiv similar cu un stimulator cardiac care utilizeaza socuri electrice pentru a regla bataile inimii
 • placi metalice, fire, suruburi sau tije – utilizate in timpul interventiei chirurgicale pentru fracturi osoase
 • un stimulator nervos – un implant electric utilizat pentru tratarea durerilor nervoase pe termen lung
 • un implant cohlear – un dispozitiv similar cu un aparat auditiv care este implantat chirurgical in interiorul urechii
 • un implant cu pompa de medicament – utilizat pentru tratarea durerii pe termen lung prin administrarea de medicamente antialgice direct intr-o zona a corpului, cum ar fi partea inferioara a spatelui
 • cleme pentru anevrism cerebral – cleme metalice mici utilizate pentru sigilarea vaselor de sange din creier, care altfel ar fi expuse riscului de rupere (explozie)
 • fragmente metalice in ochii sau vasele de sange sau in apropierea acestora (obisnuite la persoanele care fac sudura sau prelucrarea metalelor pentru o viata)
 • valvele cardiace metalice protetice (artificiale)
 • implanturi peniene – utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile (impotenta)
 • implanturi pentru ochi – cum ar fi cleme metalice mici utilizate pentru a mentine retina in pozitie
 • un dispozitiv intrauterin (DIU) – un dispozitiv contraceptiv din plastic si cupru care se potriveste in uter
 • articulatii artificiale – cum ar fi cele utilizate pentru inlocuirea soldului sau inlocuirea genunchiului
 • umpluturi dentare si punti
 • cleme de ligatura tubara – utilizate in sterilizarea feminine
 • cleme sau capse chirurgicale – utilizate pentru inchiderea ranilor dupa o operatie

De asemenea, investigatiile RMN nu sunt de obicei recomandate in timpul sarcinii.

4.Cum te pregatesti inainte de un RMN

Exista putine lucruri pe care trebuie sa le faceti inainte de un examen RMN. Exista restrictii dietetice pentru RMN Abdomen, in rest nefiind necesara o schimbare a dietei sau a medicamentelor. La clinica Biomedscan, in momentul in care va veti programa pentur un RMN, veti fi informat cu privire la cerintele fiecarei investigatii.

Reguli:Va rugam sa sositi cu cel putin 30 de minute inainte de examen si sa va prezentati la receptioner.

Un tehnolog va va verifica identificarea si examenul solicitat. Formularul dvs. de screening va fi revizuit de tehnolog in consultare cu radiologul, daca este indicat. Daca contrastul RMN este indicat pentru examen, un cateter IV va fi introdus in brat de catre o asistenta sau un tehnolog. Informati tehnologul daca aveti disconfort in timpul injectiei.

5.Cum decurge un RMN

Durata procedurii va varia, dar media este de 20 de minute pana la o ora per parte a corpului.

Vi se va cere sa stati nemiscat in timpul scanarii RMN. In functie de partea corpului care este examinata, este posibil sa vi se solicite sa va tineti respiratia pana la 30 de secunde.

Magnetul este deschis permanent la ambele capete. Este bine luminat si exista un ventilator pentru confortul pacientului. Exista, de asemenea, un sistem de interfonie bidirectionala pentru comunicarea dintre pacient si tehnolog.

In timpul imaginii reale, veti auzi un zgomot intermitent puternic. Vi se vor furniza dopuri pentru urechi sau casti pentru a minimiza zgomotul in timpul procedurii.

In plus, veti avea un buton de alarma pentru a-l avertiza pe tehnolog cu privire la orice disconfort pe care il puteti intalni in orice moment al examenului RMN.

6.Intrebari frecvente

Pot vorbi in timpul examenului?

Desi va trebui sa ramaneti nemiscat, veti putea comunica cu tehnicianul la diferite intervale. Sunteti liber sa puneti intrebari si sa raspundeti la orice intrebari care vi se adreseaza.

Cu cat timp medicul meu obtine rezultatele?

Dupa finalizarea examenului, imaginile sunt trimise unuia dintre radiologii nostri (medici specializati in evaluarea imaginilor de diagnostic.) Odata citite, radiologul va crea un raport care va fi trimis medicului dumneavoastra de referinta. Intregul proces dureaza de obicei 24-48 de ore.

Pot aduce pe cineva in camera cu mine?

Da, desi fiecare persoana trebuie sa fie verificata si curatata pentru a intra in camera. Tot metalul trebuie indepartat din corp, inclusiv agrafe de par, ceasuri, bijuterii, chei si monede. De asemenea, vi se va cere sa va asigurati portofelul, deoarece cardurile de credit si alte forme de identitate cu benzi magnetice pot fi sterse.

Voi avea o reactie la contrast daca am o reactie alergica la contrastul scanarii CT?

Contrastul utilizat in RMN nu este acelasi ca in CT. Examenele radiologice conventionale folosesc un contrast care contine frecvent iod. RMN foloseste gadoliniu, un metal din pamanturi rare asemanator cu fierul. Este foarte rar ca un pacient sa aiba o reactie (aproximativ 5% dintre pacienti pe an au o durere de cap usoara sau greata). Ca si in cazul oricarei substante introduse in organism, exista o usoara sansa de reactie alergica.

vezi oferta noastra de investigatii RMN