Ce este RMN ORTOPEDIE?

RMN ORTOPEDIE (RMN sau iRM) este o investigatie de inalta fidelitate, cam la varful investigatiilor care pot fi oferite pentru ortopedie (vezi aici oferta noastra) RMN se foloseste de un camp magnetic si unde radio care actioneaza asupra ionilor de hydrogen din celulele noastre (cel mai des intalnit in molecula de apa). Practic un tub mare care contine un magnet in care ne bagam fie cu capul inainte fie cu picioarele inainte, depinde de zona care trebuie scanata. Hidrogenul acesta odata magnetizat si interactionand cu niste unde radio care sunt emise de catre aparat (cauza zgomotelor dinauntru), emite apoi niste unde radio inapoi catre aparat, care sunt captate si procesate de un calculator. Asa se produc imaginile de pe monitor. Cu cat tesutul tinta e mai bogat in molecule de apa, cu atat imaginea este mai clara si mai folositoare. Si bineinteles, cu cat magnetul este mai puternic (o sa auziti de Tesla aici, daca nu stiati deja), cu atat imaginile sunt mai bune.

La ce ne foloseste RMN ORTOPEDIE? Care sunt avantajele?

In prezent este folosit pentru mai toate problemele pe care le intampinam, de la afectiuni acute, cum sunt rupturile de menisc, ligamente, tendoane, pana la cele cronice, cum sunt artrozele si leziunile cronice de tip tendinopatii. Aici intra si herniile de disc si alte probleme care apar in timp, cum sunt leziunile datorate muncii fizice. Practic prin rmn ortopedie scanam cu precadere articulatii mari, coloana vertebrala si orice alte parti moi care ne intereseaza in stabilirea unui diagnostic.

O alta afectiune pentru care examenul iRM este foarte important este patologia tumorala, nu de putine ori acestea pot fi descoperite chiar incidental la un examen IRM, desi pacientul a venit sa isi faca investigatia pentru cu totul alta problema. Aici intervine si examinarea sub substanta de contrast pentru imagini in detaliu si informatii despre tipul de tumora.

Mai putem scana prin RMN ortopedie un pacient atunci cand suspectam infectia osului, ca in osteomielita, sau cand suspectam o fractura si dorim sa vedem daca ea intr-adevar exista, desi pe radiografie nu vedem nimic. De altfel, in pseudartroze (adica o fractura care nu s-a consolidat) este investigatia care ne da detalii despre activitatea din focarul de fractura (daca este inca ceva activitate de vindecare sau nu). In cazul tesutului osos totusi, este bine sa asociem aceasta investigatie cu o examinare CT pentru ca osul este sarac in apa si se vede mai prost pe IRM.

Cateodata mai trimitem pacienti catre iRM/RMN cand nu stim ce are pacientul. Desi rare, sunt si cazuri in care nu ai nicio idée de ce il doare pe pacient in zona respectiva, asa ca e de preferat sa avem o investigatie cat mai detaliata pentru a elimina cat mai repede o paleta cat mai larga de afectiuni.Click aici pentru a vedea oferta noastra privind aceasta investigatie

INTREBARI COMUNE RMN ORTOPEDIE

RMN ORTOPEDIE PACIENT CU PROBLEME LA NIVELUL MEMBRULUI INFERIOR

RMN ORTOPEDIE

sectiune sagitala picior

1.Ma iradiaza IRM?

Nu. Fiind vorba de un camp magnetic si unde radio, nu exista nicio asociere cu razele X, care se folosesc doar in CT si radiografii. Asa ca este o investigatie foarte sigura din acest punct de vedere.

2.Ma doare investigatia RMN ORTOPEDIE?

Nu. Singurele neplaceri pe care le puteti avea sunt datorate zgomotului produs in interiorul aparatului, pentru care primiti casti la care sa ascultati niste muzica. Dar procedura este complet nedureroasa.

3.Cine poate beneficia de un RMN ORTOPEDIE?

Din pacate nu toti pacientii pot face IRM. Fiind un tub relativ ingust, exista o problema sa si incapi in el. Asa ca pacientii obezi vor avea aceasta problema. Exista si o limita de greutate specifica fiecarui aparat in parte. De asemenea pacientii claustrofobi intampina dificultati in a ramane in acel tub. Un alt considerent este ca datorita faptului ca intram intr-o camera cu magneti puternici, orice implant metallic care nu este compatibil cu IRM poate constitui contraindicatie la examinarea IRM. De aceea daca stim ca avem implanturi de orice tip in corp este bine sa obtinem un certificat de la producatorul implantului pe care sa il aratam medicului radiolog care ne face investigatia pentru a preveni eventualele neplaceri. Totodata pacientii cu pacemaker nu pot face IRM.

4.Sunt insarcinata. Pot face IRM?

Da. Desi cazurile trebuie bine selectionate, adica sa fie imperios necesar sa facem acest tip de investigatie, putem sa o facem fara un pericol real pentru bebelus. Cazurile cronice de obicei pot astepta pana dupa sarcina.

5.Ma doare un genunchi. Trebuie sa vin la consult cu IRM deja facut? Sau nu mai bine imi dati direct IRM ca sa stiu ce am?

Nu. Niciodata nu veniti la medic cu investigatii deja facute. Pentru ca e posibil sa le faceti degeaba. Nicio investigatie nu va putea vreodata sa inlocuiasca examenul clinic al medicului si apoi in functie de istoric si aceasta examinare se poate indica daca este nevoie sau nu de IRM. Desi este o investigatie complexa, exista unele cazuri in care informatia adusa de un examen IRM nu ne lamureste in totalitate si avem nevoie de alte investigatii. De aceea orice investigatie ar fi bine sa fie efectuata doar la recomandarea unui medic si in urma unui consult de specialitate.